-
Historia och Information
Garcinia Cambogia är en typ av tamarind som från början endast växte i Indonesien, men som man i efterhand började odla på allt fler platser runtom i världen. Den främsta orsaken till spridningen av frukten var dess fördelaktiga medicinska egenskaper. Växten trivs bäst i miljöer med hög luftfuktighet och det är därför inte konstigt att den fick ett bra fotfäste i många sydostasiatiska länder. På dessa platser har frukten använts i matlagning, men även inom traditionell medicin. Det fanns flera anledningar till att invånare i bland annat Indien, Indonesien och Thailand började använda frukten i allt större utsträckning:
- Frukten hade en syrlig smak och används därför än idag i traditionell matlagning.
- Intag av frukten gjorde det lättare för dem att kontrollera sin vikt.
- Frukten hade en mättande effekt som resulterade i minskat intag av onyttiga livsmedel.
Vetenskapligt Stöd
När de viktminskande egenskaperna hos Garcinia Cambogia först kom till allmänhetens kännedom så började man genast att genomföra studier i ämnet för att etablera vilka effekter som frukten faktiskt hade.
- De inledande studierna genomfördes på råttor för att relativt snabbt komma underfund med om det fanns någon sanning i påståendena om Garcinia Cambogia. Till viktminskningsvärldens stora glädje visade dessa tester att kroppen mycket riktigt fick svårare att producera fett från kolhydrater.
- Nästa steg blev att studera vilka effekter frukten hade på människor. Detta resulterade i ett flertal studier där man delade upp försökspersonerna i två grupper som fick endera extrakt från Garcinia Cambogia eller en placebo. Flera studier visade på en klar ökning av viktminskningen för de som använde extraktet.
- En övergripande genomgång av tolv olika kliniska studier publicerades i Journal of Obesity under 2011. Där konstaterade man att Garcinia Cambogia kan öka viktminskningen med nästan ett kilogram under en period av några veckor.
Hur funkar det?
Den främsta orsaken till att Garcinia Cambogia faktiskt fungerar sitter i fruktens skal. Här finns stora mängder av den naturliga substansen hydroxycitrisk syra (HCA) som har visat sig hindra det fettproducerade enzymet citrate lyase som finns i våra kroppar. Extraktet från frukten ökar även din mättnadskänsla, vilket underlättar aptitkontroll.
Naturlig viktnedgång
Garcinia Cambogia
Effekten på viktminskning från extraktet Garcinia Cambogia:
1. Det hämmar ett enzym som krävs för syntesen av fettsyror i kroppen
2. Det verkar dämpande på aptiten hos personer som använder det